Borland Turbo Pascal, en revolution indenfor programmering.

Skrevet af Niels Johnsen
Turbo_Pascal_Historie

Borland Turbo Pascal, en revolution indenfor programmering.

Borland Turbo Pascal var en revolutionerende programmeringssprogsplatform, der blev introduceret af Borland Software Corporation i midten af 1980’erne. Turbo Pascal blev lanceret i 1983 som en efterfølger til Pascal og blev hurtigt populær på grund af dens evne til at generere hurtigere og mere effektiv kode end dens forgængere.

Borland Turbo Pascal blev udviklet af en gruppe programmører under ledelse af Anders Hejlsberg. Hejlsberg og hans team havde allerede udviklet Turbo C, et C-sprogsplatform, og blev udfordret af Borlands administrerende direktør, Philippe Kahn, til at udvikle en tilsvarende platform for Pascal. Hejlsberg og hans team tog udfordringen op og begyndte at arbejde på Turbo Pascal.

Borland Turbo Pascal blev introduceret som en integreret udviklingsmiljø (IDE), der inkluderede en teksteditor, en compiler og en debugger. Den integrerede tilgang gjorde det nemt for programmører at skrive og teste kode i samme miljø og reducere antallet af fejl og fejlfindingstid.

En af de vigtigste funktioner i Turbo Pascal var dens evne til at generere hurtigere og mere effektiv kode end andre sprogplatforme på den tid. Turbo Pascal brugte en teknik kendt som “inline-kodegenerering”, hvorved kodestumper blev indsat direkte i stedet for at skulle kaldes som separate procedurer. Dette resulterede i hurtigere udførelsestider og en mere effektiv brug af systemressourcer.

En anden vigtig funktion i Turbo Pascal var dens objektorienterede programmeringskapacitet. Turbo Pascal blev den første Pascal-sprogplatform, der støttede objektorienteret programmering og blev rost for sin evne til at lette udviklingen af komplekse applikationer.

Borland Turbo Pascal blev hurtigt populær blandt professionelle programmører og studerende, der læste computerfag på universiteter og højere læreanstalter. Turbo Pascal blev også brugt af softwareudviklere, der ønskede at udvikle applikationer til IBM PC-kompatible computere.

Borland Software Corporation fortsatte med at opdatere og forbedre Turbo Pascal-plattformen gennem 1980’erne og 1990’erne. I 1995 blev Turbo Pascal erstattet af Delphi, en videreudvikling af Turbo Pascal, som omfattede et mere avanceret objektorienteret programmeringssprog og stærkere databasefunktionalitet.

Selvom Borland Turbo Pascal ikke længere er i brug, har dens indflydelse på softwareudvikling været betydelig. Turbo Pascal og dens efterfølger, Delphi, har inspireret generationer af programmører og har været grundlaget for mange af de sprog og teknologier, der anvendes i dagens softwareudvikling.

Download og prøv selv

Skulle du have lyst til at prøve dette programmeringssprog, så kan det anvendes sammen med DosBox, og du kan downloade programmet her : https://winworldpc.com/product/turbo-pascal/7x

Læs også

Anders Hejlsberg, manden der udviklede Compileren til pascal

Kommentarer

      1. Slet ikke. Det er også pinligt, så lidt jeg husker af de basic programmer jeg tastede ind for at kunne styre og måle ting med brugerporten på C64.

Giveawaybanner 100medlemmer Kop

Vi trækker lod blandt alle medlemmer om

Dage
Timer
Minuter
Sekunder

Vinderen får direkte besked via email.