Danmarks hurtigste Commodore

Skrevet af Niels Johnsen
a-a-software-mercedes

Danmarks hurtigste Commodore

Danmarks hurtigste Commodore

Ja du læste rigtig, “Danmarks hurtigste Commodore”, og der er tale om en Commodore 64. Året er 1986, og C64’eren har taget danskerne med storm, alle som var noget ved musikken, havde en Commodore 64 stående der hjemme.

Året er 1986 og den store Commodore fan, Christian Edslev har fået en genial ide, en ide som hidtil var uhørt i Danmark, og til den dag i dag, stadigvæk er helt enestående. Ideen var ganske simple, Christian som har til huse i Århus området, havde besluttet sig for at lave et rullende computercenter, det første af sin slags i lille Danmark.

Han var ikke som de andre

Christian var tilbage i 1986, en dominerende personlighed indenfor hjemmecomputer branchen, og som enhver jysk datapersonlighed, så bar han altid røde seler og gik i træsko, med andre ord Christian var solidt plantet i den jyske muld. Christian havde en noget speciel stil, en magnetisk personlighed som virke gik ind i folk med træskoene først. Som han selv vil sige det, “Der er gang i dytten”. Med sine 108 kilo, så satte Christian et væsentligt præg på han rullende computerværksted. 

Ideen som Christian fik, var egentlig oplagt, og det skete ofte at Christian fik en ide til et nyt computerprogram imens han kørte rundt i Århus omegnen, og heldigt for ham, så havde han monteret en Commodore maskine på instrumentbrættet, hvor han kunne indtaste ideen inden den forsvandt fra hans hukommelse. Christians Mercedes, som var en model 207 af type ekstra lang, var udstyret med eget oliefyr, eget elværk og et komplet computer værksted monteret i varerummet. Et rullende datafirma om man vil, men diskdrev, monitorer og andet dataudstyr. Faktisk kunne han køre hele sit firma fra denne vogn.

Computerbilen, som han selv kaldte den, skulle man ikke kimse af, den havde faktisk en stor evne til at vække opmærksomhed når han troppede op hos en potentiel kunde. Her kunne Christian anvende bilen som showroom, hvor der kunne laves demoer af de nye programmer, og kunden faktisk kunne se programmet inden det blev købt. Ud over computerprogrammer, så solgte Christian faktisk også alle de nye joysticks der kom på markedet til Commodore 64’eren. 

Computer pirater og rundstykker

Ud over at køre rundt i sit rullende computerværksted, så drev Christian til dagligt også firmaet A.A. Software i Århus. Et firma som blev kendt for at være det første der i Danmark der kørte en retsag om ulovlig kopiering af Commodore 64 software. Christian Edslev vandt en sag imod Computer Piraterne, og fik papir på at det var forbudt at kopiere hans tekstbehandlingssoftware til computeren. Denne dom, blev senere anvendt af SUS, Sammenslutningen af softwareudbydere i Danmark, til at jagte andre Computer Pirater i Danmark.

Christian Edslev startede altid dagen med at trille ned til den lokale bager, der hvor rundstykkerne tilbage i starten af 80’erne, var hjemmelavet og smørret til dem var gratis, for at købe et par stykker med i bilen. Kaffemaskine var for længst startet og helt sikkert allerede i gang med at lave kande nummer to, ja som enhver computernørd, så skulle der meget kaffe til at holde gang i kroppen, dette gjaldt også for Christian. Rundstykkerne og kaffen blev ofte nydt i bilen, hvor der var et par klubstole og hvor man kunde nyde selskabet af alle Commodore maskinerne.

Tastatur med krummer i, ikke hos Christian

Christians rullende computerværksted var sirlig indrettet og altid ren og pæn. Gulvet i bilen var lavet som en tro kopi af det som blev anvendt i det københavnske Computer Supermarked – Centronn, gråt vinyl med små runde knopper, det signalerede “High Tech”. Vægge og loftet var beklædt med stof, flot og ikke mindst rigtig hyggeligt. Midt imellem Computerer og monitorer var der monteret et barskab, og det var velproportioneret med dyre dråber, og kunne selvfølge kun bidrage positivt til hyggen i bilen. Og som Christian selv udtrykte det,  selv den skarpeste Commodore programmør har brug for at væde ganen med en af grønne engang imellem. 

Commodore 64 og lidt for mange hestekræfter

Christian var kendt for at skulle frem, og gerne så hurtigt som muligt. Derfor kunne det være noget af en udfordring når man f. eks skulle prøve at spille “Lod Runner” i kassevognen, alt imens Christian kastede bilen rundt i svingene på de midtjyske landeveje. Christian så gerne sit snit til at invitere nye kunde ud på en køretur i sin rullende spillehal, som helt sikkert var Danmarks første og nok eneste af sin slags. Alting var boltet fast i bilen med store skruer og bolte. En Commodore 64 var nedsænket i bordet, imens et 1541 diskettedrev var monteret under bordet med solide stålremme. På bordet var også monteret en MPS-802 printer. Monitoren var fast spændt med bolte igennem bordpladen – intet skulle kunne rive sig løs, under den til tider noget drastiske kørsel som Christian havde. 

Ud over udstyret som var monteret på værkstedsbordet, så havde Christian også fået monteret et par Commodore 128 maskiner. Den ene var anbragt ved siden af C64’ernen bag i, og den anden monteret på instrumentbordet foran. Udover de mange computere, så var bilen også fyldt med andet elektronik, f.eks. et stort stereo anlæg, en NMT mobiltelefon samt en 24 kanals CB-radio. Sidst nævnte blev brugt til at snakke med truckere på deres helt egen kanal 19. Som Christian kunne fortælle, så blev CB-radioen anvendt til at fortælle den fart glade århusianer om hvor henne der var “Glat”, selv om sommeren. Han havde reddet sig et par gange ved at lytte til disse “vejrmeldinger” og undgået bøder.

Eget elværk og ambulance kørsel

Som fortalt så var Christians rullende computerværksted udstyret med eget oliefyr og elværk. Oliefyret var et Bahco dieselvarmer med termostat styring og naturligvis computer styret, så der var altid den samme temperatur i værkstedet. Elværket var komme til fordi Christian ikke kunne stole på leverancen af strøm fra det offentlige elværk. Det kunne nemlig bryde ned hver øjeblik, og sidder man midt at skrive et stykke genialt kode og strømmen forsvinder, ja så er koden væk for altid. Derfor havde Christian bygget sit helt eget elværk i bilen. Værket bestod af store batterier og en kraftig generator, og på den måde kunne der køres med 220v og 400 watt uafhængigt i op til 12 timer. Skulle det være nødvendigt, så kunne bilen faktisk også forsynes med strøm via en forlængerledning. 

Rigtig mange bilister i Århus omegnen kendte godt til Christian bil, og de vidste at de skulle gøre plads når han kom kørende, ofte gjaldt det en haste ordre som skulle leveres ud med det som Christian også kaldte for “softwareambulancen” – en historien fra dengang gik på at han var blevet ringet op af en kunde i København der skulle bruge 64 Arcade Joysticks. Christian svarede kunde, at de blev leveret indenfor 2 timer. Det tog ham dog 14 minuter mere en lovet, men forhandleren kigge noget da Christian holdt udenfor butikken med de bestilte joysticks som lovet. Christian havde faktisk altid et lager på ca. 200 Arcade joysticks i bilen, så han var leveringsdygtig 24/7. 

Hvorfor blev det Commodore?

Tilbage dengang var Commodore Club Danmark meget aktiv, og Christian Edslev var formand for Danmarks største Commodore fan klub. Derfor var det naturligt at han også valgte Commodore til sit rullende computer værksted. Christian blev også omtalt som Big Mamma 64 i CBM klubben, og der skete altid noget omkring ham. En sjov historien var dengang der sad to programmører og arbejde på et demo program til “The Last One”. De havde kun den tid det tog Christian at køre dem fra Århus til Odense, og det var ikke lang tid, men de nåede at afslutte programmet inden de var fremme i Odense.

Christian Edslev eftermæle

Tiden efter eventyret med det rullende computer værksted var fyldt med masse af historier om ham, meget af tiden de efterfølgende år brugte han på radio. Christian var nemlig også meget interesseret i dette. Blot for at nævne noget af det han arbejde med, så var der Århus Nærradio, Århus Familie Radio, Radio 2+4 og Borgernes Lokalradio med deres populære Onsdags-Quiz.  Christian var meget aktiv indenfor dette område. Udover arbejdet med radioen, så var Christian også en flittig skribent når det kom til taler og festsange.

Desværre døde Christian Edslev d. 8. juli 2010 i en alder af 65 år – ære være hans minde.

Dette indlæg er skrevet som fri fortolkning af en artikel fra : Alt om data Årg. 4 nr. 1 1986 af Rasmus Kirkegård Kristiansen – Artiklen kan hentes på det kongelige bibliotek – kb.dk 

Kommentarer

Giveawaybanner 100medlemmer Kop

Vi trækker lod blandt alle medlemmer om

Dage
Timer
Minuter
Sekunder

Vinderen får direkte besked via email.