Dansk System Industri (DSI)

Skrevet af Niels Johnsen
dsi-teskt-mapper

Dansk System Industri (DSI)

DSI-TEKST blev udviklet af Thomas Hejlsberg og Anne Grethe Pind. De præsenterede den første udgave på Kontor & Data oktober 1984 i Bellacentret. DSI blev af Børsens Nyhedsmagasin kåret som Danmarks bedste softwarehus blandt 10 udvalgte. Og DSI-TEKST blev kåret som det bedste tekstbehandlingsprogram efter Microsofts Word.

DSI virksomheden blev grundlagt af Anne Grethe Pind i 1980 – og de udviklede DSI-TEKST og DSI-SYSTEM fra 1984 – 1999. 

DSI-TEKST var meget mere end tekstbehandling. Det var det første program, som totalt integrerede tekstbehandling, database og rapportgenerator. DSI-TEKST var legende let og indeholdt telex, elektronisk mail og meget mere. Mange standard applikationer blev udviklet både af DSI, af storkunder og af forhandlere.

DSI-TEKST blev anvendt af DSB, Politiet, Forsvaret og Justitsministeriet som en grundbestanddel af deres daglige aktiviteter, og det var oversat til tysk, norsk, svensk, spansk og engelsk.

Sådan blev programmet til

Tilbage i 1981 var Anne Grethe Pind igang med at kode et it-system til sin mands virksomhed, men måtte sande at opgaven var stor og at hun nok havde brug for noget hjælp. Dengang havde familien en au pair-pige i huset, og hun havde set hvordan Anne Grethe sad og programmerede på sin computer, men hun havde ikke meget forstand på det med at kode. Der i mod havde hendes kæreste som var Thomas Hejlsberg. Han var en dygtig programmer som arbejde hos Rank Xerox. Thomas var i gang med at kode en database og han fik muligheden for at vise sit arbejde til Anne Grethe. De to bliver hurtig enig om at slå deres arbejde sammen, dog på en betingelse fra Anne Grethe. Thomas skulle udvide sit database program med et tekstbehandlingsystem, da hun mente at der var mere brug for det end en database.

Resultatet blev DSI-Tekst – et DOS-program der kombinerede de tre funktioner – Tekstbehandling, Database og Rapportgenerator. Det var helt sikkert det først af sin slags i Danmark, ja måske i hele verden.

Fremtiden for DSI-Tekst

Efter et halvt års udvikling lancerede DSI programmet på Kontor & Data-messen i 1984. Det skete på pc-forhandleren Formula Micros stand. Det første program blev solgt til et firma, der solgte timeshare-lejligheder i Skagen. Firmaet udviklede et komplet bookingsystem med det.

DSI-Tekst blev hurtigt en succes. Efter tre år havde firmaet en markedsandel på 30 procent af det danske marked for tekstbehandlingssoftware. Konkurrenterne var produkter som det danske Dantekst og internationale som WordStar, WordPerfect og dBase.

DSB blev vejen frem for DSI-Tekst

Man skal gribe de muligheder der viser sig, sådan har Anne Grethe altid tænkt, og da muligheden bød sig, fik hun mulig for at vises det nye program til en ven, der var ingeniør hos DSB. Han så straks mulighederne i det programmerbare tekstbehandlings- og database program. Og da DSB var begyndt at bruge det, var han flink til at invitere andre offentlige institutioner til at se, hvad DSI-Tekst kunne bruges til. På den måde blev produktet udbredt i det offentlige.

DSI-SYSTEM bliver født

Efter fem år omprogrammerede DSI hele produktet. Resultatet blev DSI-System. Den nye version indeholdt bedre programmeringsmuligheder og e-mail – både internt og til andre organisationer med DSI-System via modem-opkoblinger. DSI-System blev blandt andet brugt til udviklingen af patientadministration hos privathospitalet Hamlet.

De fleste af landets tandlæger købte en applikation til administration skrevet i DSI, og både Justitsministeriet og politiet brugte det til journalisering og personaleplanlægning. DSI’s mange offentlige kunder krævede beskyttelse af personfølsomme data. Derfor blev programmet godkendt af Registertilsynet.

Alting har jo en ende

Det store tilbageslag for DSI kom med Microsofts lancering af Windows og Office-pakken i 1994. Den beskyttelse af følsomme data, som var indbygget i DSI-System, kunne DSI på dette tidspunkt ikke indbygge i Windows ud fra den viden, som Microsoft stillede til rådighed. Resultatet blev, at det offentlige valgte en strategi med Windows og Office-pakken.

DSI eksistere stadigvæk i dag, men Anne Grethe Pind trak sig ud af firmaet tilbage i 1994. Hun er i dag en fremtrædende kunstmaler og underviser. Thomas Hjelsberg arbejder for Microsoft i dag.

Kommentarer

 1. Jeg har et sæt installations disketter liggende. Jeg kan ikke huske hvilken version det er, men hver diskette ligger i en mega awesome pap-beskytter. Jeg har nogle gange tænkt på enten at sælge dem til en samler af software eller måske sende dem til nogen i udlandet som samler på disketter. Manualer og såen har jeg dog ikke til det. Jeg har kun disketterne.

 2. Jeg husker tydeligt DSI System. Det er sjovt at tænke på, hvordan nogle virksomheder dominerer totalt i en periode for dernæst at forsvinde. F.eks. var Word Perfect standarden for tekstbehandling i mange år. Før “alle” brugte Excel var Lotus 123 ligeså selvfølgeligt som Excel er idag.

  Jeg søgte og fandt https://www.dsisystemsinc.com

  De nævner, at de er en familievirksomhed grundlagt i 1984. Men sjovt nok nævner de ikke, hvad DSI reelt er en forkortelse for 🙂

  1. Jeg brugte selv Wordperfect 5.1 i en del år, også under Windows95, Windows98 og Windows2000. Først da jeg skiftede til WindowsXP, skiftede jeg til Word. Jeg har det også i en Amiga udgave, men desværre er det den engelske udgave. Kunne være awesomme at installere den Dankse udgave i Workbench på min Amiga1200 og så bruge den som skrivemaskine til forskelligt.

  2. Det kan jeg jo nok hjælpe med 🙂

   DSI var oprindeligt en forkortelse for “Dansk System Inventar A/S” som var et selskab som lavede inventar til tankstationsbutikker (der hvor chokolade etc ligger, olie står, og selve disken).

   Toben og Anne-Grethe Pind købte denne virksomhed, og da Anne Grethe senere ville lave sin egen konsulentvirksomhed med EDB som speciale, blev det til DSI, da brevpapir og andet så kunne “genbruges”. DSI i EDB betydning var så blot Dansk System Industri og var et ApS.

   Anne Grethe, Torben og jeg stiftede Dansk System Industri A/S ca på samme tidspunkt vi lancerede DSI-SYSTEM (i øvrigt med en reception for alle journalister på Norgesbåden mens den lå i havn).

   Thomas

 3. Hej med jer.

  ja ja jeg ved det godt at dette er en noget ældre tråd men ……
  Kender i stadig nogle der har dsi tekst eller dsi systemet der er til salg? Gerne til dos da det er underordnet 🙂 Håber inderligt at høre noget og jeg prøvede også datamuseet :/

  1. Jeg kan desværre ikke hjælpe. Jeg tror heller ikke det vil kunne lade sig gøre at kopiere DSI-Tekst eller DSI-System disketterne, da de indeholdt kopibeskyttelse, som i bund og grund bestod af at vi formatterede disketten på et af sporene med “små sektorer”, som vi fyldte med noget data. Derefter formatterede vi igen samme spor med “normale sektorer” men med en for meget, som der ikke var plads til. Når vi senere forsøgte at læse denne, kom der noget af det oprindelige data som vi tidligere havde skrevet med tilbage. Ingen kopi-teknik som var kendt på det tidspunkt kunne komme forbi denne, men senere kom der blot TSR programmer som interceptede vores “read operation” i memory og blot returnerede et acceptabelt resultat.

   Kopibeskyttelse var i bund og grund en dårlig ide, men fremherskende på det tidspunkt.

Giveawaybanner 100medlemmer Kop

Vi trækker lod blandt alle medlemmer om

Dage
Timer
Minuter
Sekunder

Vinderen får direkte besked via email.