Den første hjemmecomputer, der solgte 1 million enheder

Skrevet af Niels Johnsen
vic20_den_foerste_computer_der_solgte_en_million

Den første hjemmecomputer, der solgte 1 million enheder

Commodore VIC-20 er en hjemmecomputer, der blev frigivet i 1981. Det var en af de første computere, der var rettet mod forbrugermarkedet, og den var populær blandt hobbyister og hjemmebrugere. VIC-20 var også den første computer, der solgte over en million enheder. I denne artikel vil vi udforske de tekniske detaljer i Commodore VIC-20.

VIC-20 er drevet af en 1.023 MHz MOS Technology 6502-processor, der er i stand til at udføre cirka 100.000 instruktioner pr. Sekund. Computeren har 5 kilobytes af RAM (random access memory), der kan udvides op til 32 kilobytes. VIC-20 har også 20 kilobytes af ROM (read-only memory), der indeholder operativsystemet og grundlæggende software.

Grafik- og lydfunktionerne på VIC-20 var imponerende for tiden. Computeren havde en tilpasset grafikchip, der kunne vise op til 22 tegn pr. Linje og 23 linjer med tekst i sin standardteksttilstand. I grafisk tilstand kunne det vise op til 176 gange 184 pixels med 16 farver. VIC-20’s lydfunktioner var også bemærkelsesværdige. Den havde en indbygget lydchip, der kunne producere tre kanaler af lyd og generere komplekse bølgeformer.

VIC-20 havde en fuld størrelse tastatur, der inkluderede en numerisk tastatur og funktionstaster. Det havde også to joystick porte til gaming og en cartridge port, der tillod udvidelse af computerens evner. Der var talrige cartridges tilgængelige, såsom spil, produktivitetssoftware og programmeringsværktøjer.

VIC-20 havde en unik metode til tilslutning til et fjernsyn for visning. Computerens videooutput var i form af et RF (radiofrekvens) signal, der skulle indstilles på et fjernsyn. Dette blev opnået ved hjælp af computerens RF-modulator, der konverterede videosignalet til en broadcastkanal. Mens denne visningsmetode var standard for tiden, kunne det resultere i et sløret og ustabilt billede.

VIC-20’s operativsystem var Commodore BASIC 2.0. Dette var en version af BASIC-programmeringssproget, der var blevet tilpasset til VIC-20. BASIC er et fortolket sprog, hvilket betyder, at programmer skrevet i BASIC udføres linje for linje i stedet for at blive kompileret til maskinkode. BASIC tillod brugerne at skrive og køre deres egne programmer på VIC-20, og mange brugere brugte computeren til programmering og uddannelse.

VIC-20 var en populær computer til gaming. Der var talrige spil tilgængelige til VIC-20, både på cartridges og på kassettebånd. Computerens lyd- og grafikfunktioner gjorde den velegnet til gaming, og mange af spillene, der blev udgivet til VIC-20, spilles stadig i dag af retro gaming entusiaster.

Vil du høre denne historie som en podcast, så se mere her…

Kommentarer

Giveawaybanner 100medlemmer Kop

Vi trækker lod blandt alle medlemmer om

Dage
Timer
Minuter
Sekunder

Vinderen får direkte besked via email.