Historien om Computer Klubben fra ide til virkelighed

Skrevet af Niels Johnsen
Blog-Historien-om-Computer-Klubben-1

Historien om Computer Klubben fra ide til virkelighed

Kan man laver en “konkurrent” til Facebook ?

Spørgsmålet havde ligget i min bevidsthed i mange måneder, og jo mere jeg tænkte over det, jo mere begyndte det at trænge sig på med at finde en løsning.

Hvorfor skule man egentlig lave en “klon” af en så stor og populær social platform som Facebook, og kunne det egentlig lade sig gøre, nu når man bare er sig selv, og ikke har millioner på bunden af skattekisten. Ja endnu et spørgsmål som trængte sig på for snart 10 måneder siden. 

For 10 måneder siden, begynde jeg at fornemme en utilfredshed blandt mange bekendte på de forskellige social platforme. Der blev sagt ting som, der er for mange reklamer, der bliver vist alt muligt jeg ikke har interesse i, og det er svært at finde det jeg leder efter.  Alle disse ting var noget jeg havde sagt til mig selv, og noget der hele tiden plagede mig, når jeg selv var på de social medier. Så derfor måtte jeg gøre noget ved det, og ideen til Computer Klubben var født. Vi skal have en ny social platform, men den skal kun indeholde det som er relevant for mig og mine ligesindede mennesker, og sådan blev det.

Hvad skulle der til for at skabe en social platform?

Jo, jeg skulle finde et emne eller område, hvor jeg selv og mange andre havde interesse i. Det blev til computer, og meget gerne Retro computere. Årsagen til dette valg, var at jeg selv har stor interesse for dette, og at jeg var begyndt at kende rigtig mange som også var interesseret i disse. Emnet var fundet og det skulle også sætte sig præg på navnet – Computer Klubben. Hermed et signal om hvad platformen indeholder.

Herefter skulle jeg finde en løsning som kunne bringe platform online, og en løsning der indeholdte de fleste af de funktion som man kender fra andre social platforme. Det skulle vise sig at der findes masse af muligheder for at anvende et skræddersyet system til dette, men at det også kostede en masse penge. Derfor begyndte jeg at lede efter alternative og billige løsninger. Nu har jeg mere en 20 års erfaring med CMS systemer som Umbraco, DynamicWeb og WordPress, så det var naturligt for mig at lede i disse kredse. Hurtig blev der fundet nogle Plug-ins til WordPress, der kunne udgøre kernen i min platform, og indenfor nogle få dage, så var de basale funktioner og elementer bygge og klar til test.

Hvordan blev det så bygget?

Jo, som sagt så valgte jeg WordPress som platform, og dertil en masse Plug-ins der skulle kunne klare de forskellige funktioner, så som at lave opslag, annoncer, blogs, like, dele filer og meget mere. Det viste sig ret hurtig at disse plug-ins var anvendelige, men at der skulle tilpasse en masse kode i dem for at de virkede som jeg synes det skulle. Så i gang med at tilpasse koden, teste også tilpasse igen, lige indtil alle funktioner virkede og var stabile. Alle disse plug-ins er gratis, og da selve WordPress platformen heller ikke koster penge, så kunne jeg komme i gang uden den store investering, altså udover dem mange timer jeg skulle bruge på tilpasningerne. Men når alt kommer til alt, så var det små ting i forhold til at købe et skræddersyet system til flere hundrede tusindende kroner.

Som en klog IT-Guru sagde i 1996 :

“Picasso had a saying — ‘good artists copy, great artists steal’ — and we have always been shameless about stealing great ideas.”

(Steve Jobs)

Så hvis nogen vil “stjæle” ideen, så er opskriften lige her SE SYSTEM BESKRIVELSE HER…

Hvis Jobs kan, så kan jeg også

Inden jeg kastede mig over at udvikle og drive en social platform som Computer Klubben, så var der mange overvejelser der skulle vendes. Kunne jeg finde en ide som andre også synes var god, kunne jeg skabe noget som allerede var skabt, og ikke mindst vil andre bruge min kopi af det de allerede kendte til, nemlig Facebook. Men med tanker om hvad Steve Jobs sagde tilbage i 1996, og som altid med mig, så kastede jeg mig ud i det, hvad var det værste der kunne ske – at ingen ville bruge det. Men det har vist sig ikke at være tilfældet, når man ser på platformen i dag.

Med en stærk tro og masse af gå-på-mod, så kan alting lade sig gøre, og vigtigst af alt, så afstem dit succeskriterie inden du går i gang med opgaven. Mit kriterie var at bygge en platform der var stabil, og som havde de fleste funktioner de andre også havde, men ikke at blive flere tusinde medlemmer. Så hellere en mindre platform, en platform hvor fællesskabet bliver sat højere end antallet af følgere og venner man kan prale med. 

Version 1.00 blev frigivet

Egentlig som har jeg ingen versions numre på Computer Klubben, da jeg ikke har et kæmpe udviklingsmiljø og masse af udviklere til at kode det, så er der ikke behov for det. Men alligevel så vil jeg kalde den oprindelige platform frigivelse for version 1.00. Der er sket meget med platformen over de sidste 10 mdr. og jeg har testet en masse funktioner af, nogle af dem kører endnu, andre er blevet fjernet igen. Enten fordi de ikke virkede, eller fordi de ikke blev brugt. Et eksempel kunne være RetroPoint, som er et system der tildeler medlemmer point alt efter hvor meget de anvender platformen. Det var planen at disse point på sigt kunne blive en del af et lukket økosystem, hvor de var anvendelig som betaling for retro udstyr som andre medlemmer ville af med. Men tiden for dette var ikke nu, da der ikke rigtig var nogen opbakning til dette. Måske de vender tilbage i en “version 2.00”, når den bliver frigivet på et tidspunkt.

Normalt vil udviklingen af sådan et system ofte være forbundet med planlægning langt ud i fremtiden, men for Computer Klubben, så har jeg valgt at satse på nutiden, og se på hvilke punkter og funktioner der skal udvikles lige nu, og da platformen ikke har flere tusinde medlemmer, så kan det godt lade sig gøre at implementere nye funktioner uden at skulle planlægge det flere måneder, ja år ud i fremtiden.

Så en bonus ved Computer Klubben’s platform er at den pludselig har fået en ny funktion, eller et andet udseende end det du så sidste gang du loggede på, men sådan er det.

Grib fremtiden

“The road ahead”, er titlen på en bog fra Bill Gates som jeg læste for mange år siden. Den bog har været med til at skabe den interesse og passion for at skabe ting som jeg gør i dag. Men hvad er fremtiden så for Computer Klubben, ja jeg ved det ikke endnu, og jeg er sikker på at ingen kan spå den fremtiden. Så jeg tager udfordringerne som kommer, når de kommer, og så finder jeg en løsning. Indtil nu så har platformen rundet 100 medlemmer, og vokser stille og roligt. Om alt er gået efter planen, nej det tror jeg ikke, men det har været udfordrende og sjovt, det er alt jeg har brug for. 

Skal vi runde mange flere medlemmer, ja hvorfor ikke, men som sagt, så vil jeg hellere have en mindre platform hvor fællesskabet vægter højere end likes og venner man kan samle til dig. Så det er vel op til medlemmer om at skabe fremtiden for platform, jeg sørge jo bare for at teknikken virker – det er det hele!

Denne artikel er under udarbejdelse, opdatering forventes snart.

Kommentarer

 1. Tak for indblik!

  Jeg kan godt lide, at der er tale om en platform for retro-computere. Og for mig, der er tilstrækkelig gammel, signalerer navnet “Computerklubben” også retro. For jeg kan huske dengang, da der var en lokal “computerklub” i byen.

  Men principielt står der egentlig ikke noget om “retro” nogen steder. Jeg kan også se, at der er sat PS4 spil til salg på markedspladsen 🙂

  Og herregud 🙂 Så længe vi er så få så går det nok. Men må man lave en gruppe omhandlende PS5, hvis nu man skulle udfordre tankerne bag siden?

  1. Ja, hvad er Retro? For mig er det vigtigste at vi har et fællesskab om det så er om nye eller gamle computere er sekundært. Når jeg nævner Retro, så er det fordi jeg tror på at vi får en bedre fremtid hvis vi kender vores fortid godt. Så jo flere historier og fakta om fortidens udstyr jo bedre – synes jeg.

 2. Tak for fortællingen 🙂 Ja, navnet passer perfekt.
  Jeg savner kun en ting, at kunne bruge siden fra mine gamle maskiner. Jeg husker de gode forum dage, hvor jeg benyttede amiga.dk fra min Amiga 🙂
  Jeg er ikke en af de mest aktive herinde. Men jeg nyder at kigge herind 🙂

  1. Ja, det kan være svært at være moderne og samtidig være Retro, men vi har jo stadigvæk et “gammeldags” Forum på Computer Klubben, men det er ikke så aktivt. Jeg har netop beholdt det fordi jeg vidste at der var nogen som stadigvæk vil benytte den slags 🙂

Giveawaybanner 100medlemmer Kop

Vi trækker lod blandt alle medlemmer om

Dage
Timer
Minuter
Sekunder

Vinderen får direkte besked via email.