Piccoline – Made in Denmark

Skrevet af Niels Johnsen
Piccoline Made In Denmark

Piccoline – Made in Denmark

For 40 år siden blev alle folkeskoleelever i Danmark undervist i programmering, hvilket markerede starten på en ny æra og afslutningen på landets første IT-virksomhed. Dette initiativ gav måske også grobund for en ny generation af programmører.

I en tid uden smartphones, iPads og slanke bærbare computere, var en computer en stor, tung kasse med en billedrørsskærm på toppen. I midten af 1980’erne besøgte jeg med min far, der var folkeskolelærer, EDB-rummet på hans skole. Min egen skole havde ingen computere, så dette besøg føltes næsten helligt.

Regnecentralen Rc759 Piccoline

EDB-rummet indeholdt fire store datamater med skærme, der viste tekst i orangegul på en brun baggrund. Dette var mit første møde med de danskbyggede Piccolo og Piccoline computere fra Regnecentralen. Disse computere blev betragtet som Danmarks første og sidste PC’er, produceret i Præstø og solgt til danske folkeskoler til høje priser, men modtaget med kritik for deres omkostninger og hurtige forældelse.

Piccoline markerede afslutningen på første kapitel i Danmarks computerhistorie, som handlede om teknologiens uforudsigelighed og behovet for at tage chancer. I 1996 skrev lærer Arne Jacobsen et debatindlæg i fagbladet Folkeskolen med titlen “Piccoline-syndromet”, hvor han kritiserede de ubrugelige computere, der ofte endte på skrotpladsen.

Piccoline Software

Den største diskette til Piccoline kunne kun rumme 1,2 megabyte, og computeren var dyr, selv efter datidens standarder. I 1983 kostede en basal model 29.300 kroner, hvilket svarer til 68.890 kroner i dagens penge. Topmodellen med 12 megabyte harddisk kostede 64.600 kroner dengang, svarende til 152.000 kroner nu.

I TV Avisen den 28. januar 1985 rapporterede nyhedsværten Georg Metz om skoler, der kritiserede de dyre computere. Regnecentralen havde solgt udstyr for, hvad der svarer til 126 millioner kroner til folkeskolerne. Bertel Haarder, dengang undervisningsminister, var begejstret for at integrere EDB i undervisningen, selvom Regnecentralens tætte forhold til ministeriet senere blev kritiseret.

Piccolo-computeren blev udviklet under en krise i Regnecentralen. I 1979 gik virksomheden i betalingsstandsning, og udviklingsingeniør Knud Erik Hansen og hans team designede Piccolo-computeren som en redningsaktion. Men i begyndelsen af 1980’erne dominerede IBM og Microsoft markedet med DOS, mens Piccoloen kørte på CP/M, hvilket viste sig at være en fejl.

I 1991 blev Regnecentralen opkøbt af det britiske selskab ICL, og produktionen i Danmark lukkede. Michael Ringgaard, der nu arbejder som systemudvikler hos Google, mindes sin tid med Piccolo-computeren som begyndelsen på hans passion for programmering. Dengang programmerede eleverne i avancerede sprog som Comal og Pascal, skabt af danske Anders Hejlsberg.

Piccoline Klassevaerelse

Erling Schmidt, en pioner inden for datalære, forklarer, at datalære først blev et valgfag i 1974, men blev snart erstattet af fotolære. Skoler fortsatte dog uofficielt med at undervise i datalære, hvilket gav eleverne en grundlæggende forståelse af computere og programmering.

I begyndelsen af 1990’erne blev datalære erstattet af EDB som et obligatorisk emne, men dette førte til mindre brug af computere, fordi ingen havde det fulde ansvar. Michael Ringgaard mener, at den basale forståelse af teknologi gik tabt, da software blev mere tilgængelig online.

Anders Hejlsberg, en af IT-verdens store pionerer, mener, at programmering er lige så vigtigt som matematik. Han forklarer, at Danmarks tidlige investeringer i EDB og uddannelse skabte et stærkt fundament for landets IT-stjerner.

Bertel Haarder står fast ved, at introduktionen af EDB i skolerne var en god beslutning, selvom man i dag griner lidt af idéen om, at alle skulle lære at programmere. Nylige initiativer som DR’s Ultrabit, der giver computere til skoleelever, viser, hvor langt teknologien er kommet siden da.

Michael Ringgaard er begejstret for dette nye initiativ og ser det som en fortsættelse af den udvikling, der startede med Piccolo-computeren. Han mener, at selvom teknologien har ændret sig, er de grundlæggende principper og den pionerånd, der blev indført dengang, stadig relevante i dag.

Kommentarer

Giveawaybanner 100medlemmer Kop

Vi trækker lod blandt alle medlemmer om

Dage
Timer
Minuter
Sekunder

Vinderen får direkte besked via email.