Skærmtrolden Hugo – Historien og sjove facts

Skrevet af Niels Johnsen
skærm-trolden-hugo

Skærmtrolden Hugo – Historien og sjove facts

Husker du dem?

Det hele startede tilbage i 1988, da Jesper V. Jørgensen fik en ide om et simpelt platforms spil hvor isflager kom ned over skærmen i tre kolonner. Her skulle en figur hoppe rundt uden at falde i vandet. Figuren blev døbt OsWald, som også blev titlen på en af tidens mest kendte danske spil i 80’erne.

Udvikling og programmering

Jesper V. Jørgensen har selv lavet grafikken til Amiga versionen, og Esben Krag Hansen programmerede spilet. Musik og lydeffekter blev lavet af Mikael Balle. Alle tre var fra firmaet Starvision International, et firma som udover OsWald kun har lavet spillet M.A.C.H som udkom i 1987. OsWald blev udgivet af Silverrock Productions, og endte som en lande plage tilbage i 1989.

Eleva2ren satte OsWald på landkortet

OsWald blev en fast del af TV2 programmet Eleva2ren som blev tilbage i 80’erene. Her fik deltagerne mulighed for på “Live” TV at styre OsWald igennem banerne via deres Tryk Knap telefon. Til opgaven blev der lavet en tilpasset Amiga version, og man anvendte et modem til at modtage DTMF signalet fra spilleres telefon. Den gang var det nødvendigt at fortælle deltagerene at de ikke kunne benytte deres drejeskive telefon til at spille OsWald med.

Commodore 64 versionen af OsWald

Niels Krogh Mortensen tegnede OsWald til 64’erne, og det var Jens-Christian Huus som satte musik og lyd til spillet. Hele programmeringen er lavet af Thomas Villadsen. Spillet var naturlig vis ikke med samme detajer som Amiga versionen på grund af maskinens hardware, men stadigvæk et meget populært spil. Hvem kan ikke huske at have spillet det hjemme på værelset?

Hugo afløser OsWald

I 1990 beder Ivan Sølvason, Niels Krogh Mortensen om at finde en afløser for OsWald, og på en cykeltur fra Hellerup til Gladsaxe blev figuren til Hugo spillet født. De første tegner af Hugo er faktisk lavet hjemme hos Niels’ Mormor.

Afskylia har fanget Hugoline

Kun i TV udgaven af Hugo var Hugoline og Afskylia med, og det var op til Hugo af befri Hugoline som var taget til fange. I TV udgaven skulle spillerene som i OsWald styre Hugo via telefonen ved at trykke på knapperne, og hvis de kunne gennemføre hele spillet som blev Hugoline befriet og genforenet med Hugo. Spillet blev en kæmpe succes og igennem 25 år har spillet været solgt. Seneste blev der lavet en App version af spillet som solgte ikke mindre en 1 million på blot 3 dage.

Nina Klinker var Hugo’s mor

TV værten Nina Klinker Jørgensen kunne præsentere Hugo hver fredag aften i Eleva2eren og hvem husker ikke sætningerne som “Hør, hvor skal vi hen du?” eller “Halloo, er der nogen hjemme?”. Det var Michael Brockdorf der lagde stemme til Hugo og sammen med Nina kunne de fredag efter fredag sammen hele nationen foran skærmen for at spille Hugo.

Se et par klip med Nina & Hugo fra Eleva2eren her : Klip 1 Klip2 Klip3

 Amiga hardware til Broadcast versionen

Kilde : datamuseum.dk

TV udgaven som blev brugt på TV2 blev afviklet på en Amiga som var monteret i et 19″ rack under navnet ITE System 3000, et system som blev solgt til ikke mindre en 40 forskellige lande. I Danmark havde vi allerede i starten af 90’erne et telefonsystem hvor kvaliteten var så høj at spillerne kunne bruge deres knap telefon til at styre Hugo med, men anderledes var det f.eks. i Spanien, her var man nød til at ændre maskinen og spillet så det virkede med det spanske telefonnet.

Hugo, Sjove facts

Hugo skulle have heddet Max

Hugo skulle slet ikke have heddet Hugo – men Max. Produceren på Eleva2ren insisterede dog på, at han skulle hedde Hugo og fik en kæmpe artikel i avisen før tiden om den nye skærmtrold, der hed Hugo. Så var det afgjort og diskussionen ovre.

Efter vi lavede Hugo til Israel, kunne flere af os “sige” sætninger på hebraisk, som f.eks. “Hass-maa-nina-se-sju”, som garanteret betyder noget i stil med, “Hva’ hvor ska’ vi hen du?”

I Kina er Hugos navn “Europæisk trold”. Et andet fakta om det kinesiske show var, at det ikke kunne være interaktivt, fordi de krævede 30 sekunders forsinkelse for at kunne klippe væk, hvis nogen sagde noget negativt om styret.

Stemmen bag Hugo

Manden bag Hugos stemme var oprindeligt Michael Brockdorf, der udviklede den sjove Hugo stemme år forinden, da han var i militæret og drillede sergenten. Han blev aldrig opdaget.

Mange folk tror, at stemmen er forvrænget digitalt – men det er nøjagtigt, sådan han lyder.

Hugo kunne tale live med folk på direkte tv. Det var lavet ved hjælp af en ombygget ishockeyhjelm med gardinskinner og fotoceller skruet på som en Storm-P opfindelse. Den registrerede, hvordan Michaels læber og ansigt stod, og vi kunne på få millisekunder overføre hans udtryk til de mange animerede billeder af Hugo.

Mange andre har siden overtaget opgaven med at lægge stemme til Hugo – bl.a. Amin Jensen.

Kommentarer

  1. Jeg mangler stadig en kopi af Dos udgaven af den oprindelige Hugo. Den kunne køre på en 286, 640kb, PC-Speaker og EGA grafik (mine forældres første computer). Jeg har den stadig, den gamle svinger. Komplet med CRT EGA skærm, oprindelig 3-knap optisk mus og manualerne i smukt omslag. Men Hugo i MS Dos udgaven mangler jeg en kopi af, da mine forældre smed alle disketterne ud, før jeg overtog deres gamle PC.

      1. Er det ikke spansk eller portugisisk? Det er den danske jeg er ude efter. Den var 100% på dansk. Jeg hat C64 og Amiga udgaverne, og Hugo-II kan også opstøves. Men desværre ikke Dansk til MS Dos 3.3-6.22.

Giveawaybanner 100medlemmer Kop

Vi trækker lod blandt alle medlemmer om

Dage
Timer
Minuter
Sekunder

Vinderen får direkte besked via email.